8.10 Filosoficafé i Åbo – Tatjana Brandt – Undervisning i kärlekens extas. En reflektion kring Rousseaus roman Julie eller Den nya Héloïse.


filosoficafé
Söndagen den 8.10 Filosoficafé i Åbo – Tatjana Brandt – Undervisning i kärlekens extas. En reflektion kring Rousseaus roman Julie eller Den nya Héloïse.
 
Talare: Författare Tatjana Brandt
Tema: Undervisning i kärlekens extas. En reflektion kring Rousseaus roman Julie eller Den nya Héloïse.
 
Synopsis:
I många av sina verk skildrar Rousseau ett samhälle som knyter människors självaktning till föreställningar om framgång och ära. Han talar om amour propre när han avser den drivande fåfängan, den amoklöpande egenkärleken, besattheten av den egna bilden.
Den som har en katastrofal förmåga att skapa olika fiktiva självbilder är förstås Jean-Jaques Rousseau själv. Just dragningen till det fiktiva och rädslan för konsekvenserna av att ge sig hän åt drömmarna och fantasin är ett av hans stora teman i den litterära delen av hans produktion. I självbiografierna finns många exempel liksom i uppfostringsromanen Émile men i det här föredraget ska jag koncentrera mig på den stora brevromanen Julie eller den nya Héloïse. Varför blir Julie olycklig trots att hon verkar ha fått allt som Rousseau i hela sin filosofiska produktion menar att en människa behöver? Och hur ska man förhålla sig till den extatiska besatthet som hon tycks uppväcka hos alla som ser henne?
 
Plats: Historiesalen i Restaurang Skolan (Koulu), Eriksgatan 18, Åbo
Datum: 8.10
Tid: kl.17.15-19.00
 
Filosoficafét spelas in och går att se efteråt på FBF’s websida www.fbf.fi
Inträdet är fritt och alla varmt välkomna!
 
Arrangör:
Folkets Bildningsförbund r.f.
Kontakt: Folkets Bildningsförbund r.f.
tel. 050 3226154
Epost: bildningfbf(at)gmail.com
Websida: www.fbf.fi