Julkaisuilmoitus: Paul Celan Lumen ääni / Schneepart


julkaisut

Paul Celan Lumen ääni / Schneepart

kaksikielinen: saksa / suomi, s. 192 sivua

 

Suomentaja Riikka Johanna Uhlig

Kustannusliike Parkko

www.parkkokustannus.fi

Ennakkotilaushinta 25 e (sis. postikulut).

Kirjan ilmestymisen jälkeen hinta on 30 e + postikulut.

Tilaukset osoitteesta tommi@parkkokustannus.fi

 

Paul Celanin postuumi kokoelma Lumen ääni / Schneepart ilmestyy huhtikuussa. Kirjan voi tilata ennakolta sähköpostitse.

Paul Celan (1920–1970) oli romanialaissyntyinen runoilija, jota pidetään 1900-luvun tärkeimpänä saksaksi kirjoittaneena runoilijana. Celanin suhdetta äidinkieleensä saksaan sävyttivät toisen maailmansodan aikaiset kokemukset työleirillä. Hänen vanhempansa kuolivat natsien leirillä –vanhempien kohtalo on runoilijalle pysyvä trauma, joka varjostaa koko hänen tuotantoaan.

Celanin runous tunnetaan erityisesti omalaatuisesta kielestään. Hän korosti runouden olevan dialogisessa suhteessa lukijaansa. Alkutuotannon jälkeen runojen säkeet lyhenivät, yhdyssanat lisääntyivät ja syntaksi mutkistui. Mitä lyhyemmäksi runot ja varsinkin yksittäiset säkeet muuttuvat, sitä enemmän jokainen sana vaatii lukijan huomiota. Näiden runojen lukemiseen tarvitaan kaikkia aisteja. Sanojen sointi on yhtä tärkeää kuin niiden graafinen muoto paperilla, ja myös sanojen välittämät kuvat vaativat huomiota.

Lumen ääni on ensimmäinen kokonaan suomennettu Paul Celanin kokoelma. Alkuteos ilmestyi Celanin kuoltua, ja sitä pidetään yhtenä hänen keskeisimmistä kokoelmistaan.