Kestävyysteemainen estetiikan konferenssi Lahdessa 12.–14.6.2023


konferenssit

Kansainvälisen soveltavan estetiikan instituutin (KSEI) XV kesäkongressi ”Scoping Sustainable Aesthetics – Rethinking Nature, Man-Made Environment” tuo eri puolilta maailmaa yhteen tutkijoita, asiantuntijoita ja taiteilijoita, jotka ovat kiinnostuneet filosofisen ja soveltavan estetiikan yhtymäkohdista ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden edistämisen kanssa. Konferenssin ilmoittautuminen on avoinna ja osa siitä on maksutta avoinna kaikille kiinnostuneille.

 

Tapahtuman tavoitteena on kartoittaa kriittisesti niin sanotun ”kestävän estetiikan” haasteita ja mahdollisuuksia omassa ajassamme kestävä(t) tulevaisuus(det) huomioiden. KSEI kutsuu sekä estetiikan alalla että sen ulkopuolella vaikuttavia pohtimaan uudelleen esteettisten arvojen ja estetiikkaa koskevien keskustelujen roolia kestävässä kehityksessä ja kestävyyssiirtymissä.

 

Konferenssi on järjestyksessään 15. KSEI:n Lahdessa järjestämä kansainvälinen kesäkongressi ja se juhlistaa KSEI:n 30-vuotista toimintaa erityisesti ympäristöestetiikan alalla. Konferenssi toteutetaan pääosin paikan päällä Lahden Sibeliustalossa. Yhteistyökumppaneina ovat Helsingin yliopisto, Lahden yliopistokampus, Suomen Estetiikan Seura, Lahden kaupunki, Lahti Region sekä Päijät-Hämeen Kesäyliopisto.

 

Ohjelma

 

Kolme keynote-puhetta ja 14 sessiota tarjoavat näkökulman ajankohtaiseen, kestävyyskysymyksiä käsittelevään filosofisen ja soveltavan estetiikan tutkimukseen. Estetiikan traditiota, kestävyyden estetiikan teoriaa ja käytäntöjä sekä taiteeseen liittyviä kestävyyskysymyksiä luotaavat sessiot toteutetaan paralleeleina.

 

Osana sessioita kuullaan myös neljä paneelikeskustelua, jotka käsittelevät estetiikan kysymyksiä kestävyyskeskustelussa taiteen, kulttuuristen ekosysteemipalveluiden, arkkitehtuurin ja hyvinvoinnin näkökulmista. KSEI ja Päijät-Hämeen kesäyliopisto tarjoavat maksuttoman osallistumisen konferenssin näihin paneelisessioihin paikan päällä.

 

Konferenssin pääpuheet tarkastelevat filosofisesta näkökulmasta kestävää asennetta, biologisten organismien jäljittelyä sekä esteettistä kestävyyttä. Konferenssin pääpuhujat ovat Venetsian Ca’ Foscari -yliopiston apulaisprofessori Roberta Dreon (12.6.), University Jean Moulin Lyon 3:ssa ympäristöfilosofiasta luennoiva Henry Dicks (13.6.), sekä estetiikan tutkija Sanna Lehtinen (14.6.) Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.

 

Ilmoittautuminen

 

Konferenssiin voi ilmoittautua konferenssin verkkosivujen kautta. Kolmipäiväiseen osallistumismaksuun sisältyy pääsy konferenssin sessioihin sekä ohjelman mukaiset lounaat ja kahvitukset Sibelius-talossa. KSEI pidättää oikeudet muutoksiin konferenssia koskien. Konferenssin verkkosivut: https://iiaacongress.fi/

 

KSEI ja Päijät-Hämeen kesäyliopisto tarjoavat kesäyliopiston kautta ilmoittautuville maksuttoman osallistumisen paneelisessioihin. Tätä kautta ilmoittautuneet saavat myös maksutta verkkolinkin konferenssin keynote-sessioihin. Maksuton rekisteröityminen Päijät-Hämeen kesäyliopiston verkkosivuilla: https://www.paijathameenkesayliopisto.fi/koulutustarjonta/scoping-sustainable-aesthetics-rethinking-nature-man-made-environment-2590/

 

Lisätiedot

 

KSEI:n verkkosivut: https://www.helsinki.fi/fi/verkostot/kansainvalinen-soveltavan-estetiikan-instituutti

 

Noora-Helena Korpelainen, konferenssin koordinaattori, Helsingin yliopisto

contact@iiaacongress.fi

 

Kansainvälinen soveltavan estetiikan instituutti (KSEI) sai alkunsa Lahdessa vuonna 1993 kun Helsingin yliopisto, Lahden kaupunki, Suomen Estetiikan Seura ja Päijät-Hämeen korkeakouluyhdistys ry (nykyinen Päijät-Hämeen kesäyliopistoyhdistys ry) perustivat KSEI:n kannatusyhdistys ry:n. Ensimmäinen kesäkongressi järjestettiin Lahdessa vuonna 1995 otsikolla “Nature, Man-Made Environment.” Nykyisin KSEI:n toiminta on osa Helsingin yliopiston Humanistisen tiedekunnan Lahden toimintaa.