Jyväskylän Kriittinen Korkeakoulu: Kuka minä olen? – pohdintaryhmä etäkurssina 5.–26.10.


kurssit
kriittinen korkeakoulu

Kuka minä olen? – pohdintaryhmä etäkurssina 5.–26.10.

Ajankohta: 5.10, 12.10, 19.10 ja 26.10. (neljä ti- iltaa) klo 17–18:30
Osallistujamäärä: 12
Kurssi toteutetaan Zoom-sovelluksen kautta etänä
Kurssimaksu: 35 €
Ilmoittautuminen osoitteeseen: jyvaskyla@kriittinenkorkeakoulu.fi

Haluatko pohtia omakohtaisesti ihmisen filosofiaan liittyviä kysymyksiä yhdessä toisten kanssa?

Filosofi-psykologi Lauri Rauhalan (19142–016) mukaan filosofointi ei kuulu vain ”professoreille”, vaan filosofisen etsinnän tulisi olla jokaisen elämäntapa, koska ”valmiita elämänratkaisuja juuri meitä kutakin varten ei ole olemassa – ne on jokaisen löydettävä itse”.
Rauhalan mukaan Kantin kysymys mitä on ihminen? voidaan esittää myös itseanalyysiin velvoittavassa muodossa: kuka minä olen?

Rauhalan teos Humanistinen psykologia (1990) sisältää filosofisluonteisia esseitä, joissa hän käsittelee teemoja, kuten itsen tutkiminen, arvotajunnan selkeytyminen, henkinen kasvu, persoonaksi tuleminen, eettinen vastuullisuus itsestä ja toisista, itseohjauksellinen ja kriittinen ote massavaikutuksia vastaan.
Kurssin tavoitteena on antaa ajatuksia oman maailmankuvan kirkastamiseen Rauhalan filosofian ja humanistisen psykologian innoittamana. Ryhmä tarjoaa mahdollisuuden pohtia ” mistä tulen, kuka olen, ja minne olen menossa?” teemaa toisten kanssapohtijoiden kanssa.

Kurssin ohjaaja alustaa jokaisen kerran alussa Humanistinen psykologia- teoksen pohjalta johdattaen kysymyksin pohdintaan. Kurssilla on mahdollisuus ajatella (ääneen) oman elämän kysymyksiä siinä määrin, kuin sen itse kukin kokee sopivaksi.

Olet lämpimästi tervetuloa mukaan! Et tarvitse ennakkotietoja filosofiasta tai psykologiasta.

Kurssin ohjaajana toimii Piia Koivumäki. Hän on filosofi (YTM), filosofian tohtorikoulutettava (JYU) ja psykologian aineenopettaja. Väitöskirjaprojektissaan hän tutkii Rauhalan ihmisen filosofiaa, jonka mukaan ihminen on olemassa kehollisena, kokevana (psyykkis-henkisenä) sekä elämäntilanteeseensa kietoutuneena.

Ilmoittautuminen viimeistään 30.9.2021 osoitteeseen jyvaskyla@kriittinenkorkeakoulu.fi. Ilmoittautumisajan päätyttyä voit kysyä vapaita paikkoja. Ilmoittautumisen voi peruuttaa maksutta ilmoittautumisajan päättymiseen saakka, minkä jälkeen peruutuksesta veloitamme puolet (50 %) kurssimaksusta. Jos kurssille jättää tulematta eikä sitä ole peruuttanut, peritään maksu kokonaan.

Järjestäjä: Jyväskylän Kriittinen Korkeakoulu
http://jyvaskyla.kriittinenkorkeakoulu.fi/