Vuoden 2009 filosofian olympialaisista Suomelle kultaa ja kunniamainintoja


tiedeolympialaiset

Suomalainen Sarri Nironen Helsingin Kallion lukiosta on voittanut Helsingissä järjestetyt kansainväliset filosofian tiedeolympialaiset. Voittoesseen voi lukea osoitteessa http://www.kolumbus.fi/~w181241/ipo/gold.html. Suomen joukkueesta Pietari Kupiainen Etu-Töölön lukiosta ja Patric Mujunen Tikkurilan lukiosta saivat kunniamaininnan kirjoituksistaan. Onnittelut heille sekä heidän opettajilleen!

Suomen edutajina kisoissa olivat Sarri Nironen, Pietari Kupiainen, Patrick Mujunen, Karoliina Salo, Mikko Peltonen, Eero Suoranta, Joel Linnainmäki, Zaki Hussein, Altti Laiho ja Jenni Rytilä. Sonja Pohjola ja Johanna Keskisimonen kuuluivat myös kisajoukkueeseen, vaikka eivät osallistuneetkaan itse kirjoituskilpailuun.

Suomen edustajina juryn jäsenistössä toimivat Juha Savolainen ja Jari Papunen.

Voittajan tunnelmia ennen kisoja voi katsoa Ykkösen aamu-tv:n keskivikkon (20.5.2009) lähetyksestä, jossa Sarri Nironen yhdessä Ilkka Niiniluodon kanssa keskustelevat filosofian tiedeolympialaisista. Nettilähetys löytyy osoitteesta: http://areena.yle.fi/toista?id=2338277   (Kyseinen juttu alkaa noin 31 minuutin kohdalla ohjelmassa ja kestää noin yhdeksän minuuttia)

Voittajien ja palkittujen esseitä sekä tunnelmia kisoista löytyy seuraavista osoitteista:
http://www.tykografi.com/ipo ja
http://www.feto.fi/new_page_7.htm
[Linkki FETO:n sivuille lisätty 8.6.2009]

Tämän vuoden esseekilpailun aiheet löytyvät osoitteesta http://www.philosophy-olympiad.org/topics/tipics.htm
(Huomio! Sivu vaatii Internet Explorerin toimiakseen kunnolla)

Alla on lisäksi tiedeolympialaisten virallinen lehdistötiedote, josta saa lisätietoja niin muista voittajista kuin filosofian tiedeolympialaisten luonteesta ja tavoitteista.


Kansainväliset filosofian tiedeolympialaiset
Helsingissä 22.–26. 5 2009


Suomalainen nuori voitti filosofian tiedeolympialaiset

22 eri maasta saapui yli 60 nuorta filosofian harrastajaa Helsingissä järjestettyihin kansainvälisiin filosofian tiedeolympialaisiin. Viiden päivän aikana nuoret osallistuivat esseekirjoituskilpailuun sekä filosofiseen kulttuuriohjelmaan, jonka teemana on aika ja kulttuuriperintö. Suomen Sarri Nironen Helsingin Kallion lukiosta voitti kilpailun, joka ratkesi tiistaina 26.5.

Kilpailussa jaettiin hopeamitalit Bulgarian Petar Penevilla ja Puolan Eliza Tymianskajalla sekä pronissimitalit Venäjän Kristina Ksahfullinalle ja Romanian Luiza Pascalle.  Kunniamaininna saivat Turkin Ayse Dilek Izek, Etelä-Korean Hyun-Kyu Kim sekä Suomen Pietari Kupiainen ja Patrick Mujunen.

Filosofian tiedeolympialaisia on järjestetty vuodesta 1993 lähtien. Nykymuotoisena tiedeolympialaiset ovat olleet vuodesta 2001 Kansainvälisen filosofisten yhdistysten liiton (FISP) ohjauksessa sekä UNESCO:n tunnustamana.

Filosofian tiedeolympialaisten tavoitteena on tukea ja kehittää lukiotason filosofian opiskelua ja filosofian sivistysperinnettä, tarjota väylä lahjakkaille opiskelijoille ajattelun ja keskustelun taitojen kehittämiselle sekä edistää kansainvälistä kanssakäymistä. Eurooppalaisuuden intellektuaalisia juuria etsiessä juuri antiikin Kreikasta alkanut filosofian traditio on edelleen keskeisiä tekijöitä eurooppalaisessa kulttuurissamme. Olympialaisissa ei ole kyse pelkästään ajattelutaitojen kehittämisestä vaan myös pitkän tradition ylläpitämisestä sekä vahvistamisesta.

Kysymyksiin vastaa IPO-pääkoordinaattori opetusneuvos Pekka Elo:
pekka.elo (at) oph.fi ja  040 3487215