Elokuva & Trier


elokuvat
Trier

Elokuvakulttuuria yleisesti sekä Lars von Trierin tuotantoa ja Antichrist-elokuvaa erityisesti tutkaileva, äskettäin niin & näin -lehdessä 1/2010 ilmestynyt essee "Antikristus elokuvissa" löytyy Filosofia-portaalista laajemmassa muodossa ja lisätyin verkkolinkein:
http://filosofia.fi/elokuva/trier
 
Antichrist oli odotetun menestyksekäs Tanskan elokuva-akatemian jakaessa vuosittaiset Robert-palkintonsa 7.2.2010.  Paitsi parhaalle elokuvalle, palkinto myönnettiin myös ohjauksesta, kuvauksesta, leikkauksesta, käsikirjoituksesta, äänisuunnittelusta ja efekteistä.
 
Trierin seuraavaa saadaan odotella ainakin pitkälle vuoden 2011 puolelle. Amerikka-trilogian päätösosaksi aiottu Wasington näyttää jääneen toistaiseksi tai lopullisesti kesken, ja seuraavaksi luvattu Melancholia – "sci-fi-psyko-draama" tai "psykologinen katastrofielokuva", mitä näillä sitten tarkoitetaankaan – on tarkoitus kuvata ensi kesänä. Useat huhut ehtivät sovitella Penélope Cruzia elokuvan pääosaan, mutta tuotantoyhtiö Zentropa kiisti. Imdb:n sivuille onkin ilmestynyt muuallakin raportoitu tieto, jonka mukaan Antichristin Cannes-voittaja Charlotte Gainsbourg olisi myös Melancholian pääosassa. Elokuvan käsikirjoituksesta tai muusta luonteesta ei ole vielä jaettu minkäänlaista tietoa, joskin Zentropa julkisti – oletettavasti huumorilla – epävirallisen ennakoivan promokuvan, jossa massiivinen "Melankolian" planeetta on törmäämässä maapalloon.
 
Ennen kuin melankolia tuhoaa ihmiskunnan, voisi vaikkapa YLE keksiä tuoda televisioesitykseen pari vähälle huomiolle Tanskan ulkopuolella jäänyttä Trier-pätkää. Suomessa vain Rakkautta ja anarkiaa -festareilla nähty Direktøren for det hele/Boss of it all (2006) on minibudjetilla kuvattu kepeänkirpeä satiiri IT-yritysmaailmasta. Islantilainen sijoittaja tulee Tanskaan ostamaan yritystä, jonka omistajaksi on merkitty kuvitteellinen henkilö. Tätä esittämään yrityksen johtaja palkkaa työttömän näyttelijän, joka päättääkin vetäistä oman shownsa. Jacob Thuesenin ohjaamaa filmiä De unge år: Erik Nietzsche sagaen del 1 (2007) ei puolestaan ole näytetty Suomessa missään muodossa. Trierin pseudonyymillä "Erik Nietzsche" käsikirjoittamassa tarinassa samanniminen ohjaaja aloittelee uraansa elokuvakoulussa ja filmiteollisuuden parissa. Elokuvan nimestä päätellen on ennen pitkää luvassa Trierin Nietzsche -alter egon myöhempiäkin seikkailuja.