Charles Taylor huolissaan toleranssin katoamisesta


Charles Taylor kirjoittaa Guardianissa toleranssin katoamisesta nykymaailmasta. Hänen mukaansa pienimmätkin päätökset, kuten lupa käyttää huivia koulussa käsitellään nykyään suurina poliittisina linjauksina, jotka ovat hallitustason asioita.

Ihmiset pelkäävät, että kaiken takana on salainen agenda, jonka nimi on Islam ja mieliin syöksyvät kuvat kivitettävistä naisista ja kunniamurhista. Jos haluaa puolustaa tyttöjen toivetta käyttää huiveja kouluissa saa osakseen sääliä ja tulee kohdelluksi lapsenuskoisena hölmönä. Ainoa sopiva selitysmalli toiveelle on Islam, ja esimerkiksi sosiologiset selitysmallit tyttöjen käyttäytymisestä ja tarpeista hylätään suoralta kädeltä irrelevantteina.

Taylor kutsuu tätä ajattelutapaa palikka-ajatteluksi (block thinking). Taylorin mukaan olemme aina harjoittaneet palikka-ajattelua muodossa tai toisessa, mutta nykypäivänä se on vaarallisempaa kuin koskaan, sillä sen pääasialliset harjoittaja tarkastelevat maailmaan  Huntingtonin "kulttuurienvälisen sodan" luoman näkökulman läpi.

Taylor toteaa, että nämä ihmiset toteuttavat itse kulttuurien välistä sotaa ja ajavat meitä lähemmäksi huntigtonilaista maailmaa. Heidän vuokseen Osama bin Ladenin ja muiden vastaavien hänen leirissään vaikuttavien palikka-ajattelijoiden vastustaminen ja arvosteleminen käy vaikeammaksi ja vähemmän houkuttelevaksi muslimien keskuudessa.

Taylorin mukaan haasteemme on tuoda  kahden leirin palikka-ajattelijoiden sijaan kolmansien osapuolten äänet  esiin.

Taylorin artikkeli: http://commentisfree.guardian.co.uk/charles_taylor/2007/09/the_collapse_...