Breaking news!


Descartes

Filosofi Descartes’n kuolemaan liittyneet epäilyt ovat tulleet uuteen valoon kun Ruotsin poliisi vihdoin  sai  pyytämäänsä virka-apua Erlangenin yliopistosta. Descartes’n kuolemaa 360 vuotta selvitellyt tukholmalaispoliisi Pelle S. Basse toteaa, että tapausta voidaan pitää selvitettynä. Erlangenin yliopiston filosofian laitoksen rikoslaboratoriossa on käynyt ilmi, että Katolinen Pappi myrkytti kuuluisan filosofin. ”Olemme seuranneet kahden tai kolmenkin viikon ajan erittäin tiiviisti sanomalehtiä sekä nettikeskustelupalstoja. Näiden viikkojen aikana todistusaineistoa Katolista Pappia vastaan alkoi kertyä laajasti. Olemmekin valmiita uuden todistusaineiston valossa nostamaan syytteen”, toteaa laboratorion johtaja Theodor Ebert ja osoittaa merkitsevästi päätänsä sormella, ”joskus pitää vähän ajatellakin eikä vain olla”.
 
Ruotsin poliisin innojohtamisen erikoisyksikkö on tyytyväinen Ebertin innovaatioihin, ja kun samaan aikaan ”on varmistunut, että Olof Palme menehtyi flunssaan” niin länsinaapurin poliisi voikin vain rallatella kultaisissa kengissään: ”Blixtar och dunder, magiska under. Plötsligt en dag har det hänt. Åh... vilken tur! Diggi-loo diggi-ley alla tittar på mig!”
 
Filosofisen rikosoikeuden asiantuntija Mortti Purolahti epäilee kuitenkin syytteen läpimenoa vahvasti, koska sitä voi epäillä. ”Beyond reasobable doubt räcker inte”, hän toteaa Lundin yliopiston filosofian laitoksen julkaisusarjassa ilmestyneessä seminaariraportissa molemmilla kotimaisilla kielillä. niin & näin -lehden asian tiimoilta haastattelema åbolainen Descartes-asiantuntija emeritus professori J. Tuomasnen puolestaan uskoo, että kyseessä on yksinkertaisesti teekkarijäynä. ”Erlangenin filosofian laitoksen rikoslaboratorion johtaja on todennäköisesti itse kirjoittanut lehtijutut”, hän toteaa.
 
Lisätietoa: http://www.guardian.co.uk/world/2010/feb/14/rene-descartes-poisoned-cath...

(Röiters/Sami Syrjämäki)