tiedeolympialaiset

Nuori filosofi Salosta kirjoitti parhaiten

Kansainvälisen filosofian päivän esseenkilpailun voitto meni Salon lukion opiskelija Juho Tammiselle ja hopeaa sai Tikkurilan lukion Aleksi Korpela. Pronssia sai norjalainen, kunniamainintaan ylsivät intialainen ja virolainen opiskelija. Perusopetuksen oppilaiden filosofoinnista palkittiin kahdeksan oppilasta ja annettiin viisi kunniamainintaa. Palkinnot jaettiin Kansainvälisenä filosofian päivänä, jota vietetään marraskuun kolmantena torstaina. Helsingin yliopistolla järjestetyssä symposionissa puhui kansainvälisen filosofian opettajajärjestön puheenjohtaja Werner Busch. Samassa tilaisuudessa julkistettiin kirja Secular Ethical Education, johon ovat kirjoittaneen Timo Airaksinen, Pekka Elo, Heta Gylling ja Juha Savolainen.

Suomen UNESCO -kouluverkko, Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat ry (FETO) ja Suomen filosofinen yhdistys (SFY) järjestävät filosofisen esseetapahtuman perusopetuksen sekä lukioiden ja ammattioppilaitosten oppilaille.  Esseetapahtumassa on erilliset sarjat peruskoulun oppilaille ja toisen asteen oppilaitosten opiskelijoille. Peruskoulujen oppilaat kirjoittavat esseen omalla äidinkielellään. Esseiden aiheissa on otettu huomioon niin pienet kuin suuremmat oppilaat. Toisen asteen oppilaitosten opiskelijat englanniksi, ranskaksi tai saksaksi (ei kuitenkaan omalla äidinkielellä). Vieraalla kielellä kirjoittavat saavat käyttää sanakirjaa apuna.  Toisen asteen oppilaitosten sarjassa esseekilpailu toimii samalla myös Suomen joukkueen karsintana vuoden 2012 filosofian olympialaisiin, jotka järjestetään Oslossa toukokuussa 2012. Olympialaisten vastuullinen järjestäjä on International Federation of Philosophical Societes (FISP), jonka jäsen Suomen Filosofinen Yhdistys on. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä UNESCOn filosofian osaston kanssa.


Lukion esseekilpailun tulokset:

Kulta
Juho Tamminen, Salon lukio, opettaja Matti Taneli

Hopea
Aleksi Korpela, Tikkurilan lukio, opettaja Antti Kajas
Lassi Saario, Salon lukio, opettaja Matti Taneli

Pronssi
Stian Follevaag Ersvær, Bergen Handelsgymnasium, opettaja Ewa Siarkiewicz-Bivand
Nelli Kraufvelin, Linnankosken lukio, opettaja Leila Kiviuoma

Kunniamaininta
Abhinav Menon, Abhinav Vidyalay & Jr. College, opettaja Kedar Soni
Jani Patrakka, Tampereen lyseo, opettaja Mikko Virolainen
Karl Kontus, Pärnu Coeducational Gymnasium, opettaja Peedu Sula


Peruskoulun esseekilpailun tulokset

1-3lk sarja

Palkitaan:
Pihla Järvinen Latokartanon peruskoulu, opettaja Anna-Maija Karjula
Akseli Kontiokari Oulun normaalikoulu, opettaja Anja Lindh

Kunniamaininta:
Jenna Einonen Ouluun normaalikoulu, opettaja Anja Lindh

4-6lk sarja

Palkitaan:
Bertram Sammeli Valkeavuoren koulu, opettaja Tanja Sirén
Onni Sistonen Viikin normaalikoulu, opettaja Sirkku Myllyntausta
Petteri Strömberg Oulun normaalikoulu, opettaja Anja Lindh
Roosa Nieminen Latokartanon peruskoulu, opettaja Sirkku Sagath

Kunniamaininta:
Sara Ruokolainen Pukinmäen peruskoulu, opettaja Muru Juurola
Jenna Syvävirta Hyrkin koulu, opettaja Riku Välitalo

7-9lk sarja

Palkitaan:
Ville Lehto Karkkilan yhteiskoulu, opettaja Eino Huotari
Miika Kalliokoski Pukinmäen peruskoulu, opettaja Elisa Eljendy

Kunniamaininta:
Anniina Päiväniemi Suutarilan yläaste, opettaja Karoliina Käpylehto
Jussi Kelavuori Valkeavuoren koulu, opettaja Tanja Sirén

----------------------------------------------------------------------------------------------


UNESCO Maailman filosofian päivä 17.11.2011
SYMPOSION, Helsinki Finland

Helsingin yliopisto, Metsätalo, Unioninkatu 40, 4. kerros, Sali 18 (B402)
(http://www.helsinki.fi/teknos/opetustilat/keskusta/u40/ls18.htm)

Kansainvälinen filosofian opettajien yhdistyksen (AIPPh) Baltic Sea Net ja Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian yksikkö järjestävät yhdessä Suomen UNESCO ASPnetin, Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat (FETO) ry:n ja  Suomen filosofisen yhdistyksen kanssa symposionin.

Ohjelma
17.11.2011

14.15        Avaus, Filosofia ja vapaus, professori Heta Gylling

14.30        Some Aspects of Immanuel Kant's Moral Theory for Schools - Is Kant's Moral a Critical one?
Dr. Werner Busch, president of AIPPh

15.10        Discussion

15.20        Kirjan julkistaminen: Secular Ethical Education

15.30        Palkittavat: Maailman filosofian päivän Itämeren essee -tapahtuma (lukiot ja perusopetus)

16.00        Millainen on hyvä filosofinen essee: keskustelemassa
professori Timo Airaksinen (YTL),
opetusneuvos Pekka Elo (YTL),
yliopistolehtori Eero Salmenkivi (HY),
filosofi Juha Savolainen (IPO)
filosofian opettaja Ukri Pulliainen (FETO)

16.45        Päätös

       -----------------

19.00        Kansainvälinen Immanuel Kant biljarditurnaus,

Corona -baari, Eerikinkatu 11, Helsinki

http://www.andorra.fi/default.aspx?site=11


***

In Finland the essay event also functions as a selection for the Philosophy Olympiad in 2012. The papers should be prompt and concise, approximately one or two pages long, and they should be written in English or in German or French (however, not in the student's own mother tongue. Philosophically the most illuminating papers will be awarded with material connected to the given philosophical topics. The names of the awarded participants will be announced on November 17th, and the best essays will be published in the internet in the following address:
www.feto.fi. ja
www.tykografi.com/ipo
Pekka Elo, National Board of Education, tel. +358 40 348 7215, pekka.elo(at)oph.fi
 
Suomea edustamaan International Philosophy Olympiad IPO 2011 –kilpailuun, joka järjestetään Wienissä 26.-29. toukokuuta, on valittu

Milla Huuskonen (Helsingin kuvataidelukio)
Sakari Nuuttila (Tikkurilan lukio)

IPO eli International Philosophy Olympiad on vuosittain pidettävä kansainvälinen filosofian tiedeolympialaistapahtuma. (lisätietoa http://philoessay.at.gg/ ja www.fisp.org/olympiad.html sekä www.philosophy-olympiad.org/index.html ) Kilpailu koostuu yhdestä esseestä ja sen yhteydessä on nelipäiväinen filosofiatapahtuma. Joukkueessa on kaksi kilpailijaa ja kaksi maan virallista IPO-edustajaa. Suomen joukkueessa on lisäksi mukana valmentajia ja kilpailumatkan yhteydessä järjestetään opettajien opintomatka, johon erityisesti kilpailjoidne filosofian opettajien toivotaan osallistuvan. Suomen IPO-kilpailutoiminnan rahoittaa Opetushallitus ja käytännön järjestelyistä vastaa Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat FETOry:n ja Suomen Filosofisen yhdistyksen muodostama Suomen IPO. IPO-tiimiin kuuluvat opetusneuvos Pekka Elo, opettaja Juha Savolainen ja rehtori Satu Honkala sekä tarvittaessa muita asiantuntijoita.

Osallistuminen tiedeolympialaisiin on merkittävä kansainvälinen edustustehtävä. Joukkueen jäsenet edustavat tapahtumassa oman koulunsa lisäksi myös oman kuntansa opetustoimea ja Suomen koululaitosta. Joukkueeseen valittavilta vaaditaan filosofisen osaamisen lisäksi myös tehtävän edellyttämiä edustusvalmiuksia.

Valmennus ja kilpailutapahtuma ovat koululle ja opiskelijalle maksuttomia. Suomen IPO-valmennustiimi toivoo että koulu suhtautuu opiskelijan IPO-edustukseen kannustavasti ja pyrkii tarvittaessa löytämään joustavia järjestelyjä niin että opiskelija voi sekä osallistua kilpailuun että suorittaa koulutyönsä.

Kilpailumatka kestää todennäköisesti 25.-29.5. Sitä varten tarvitsemme tiedon opiskelijan vakuutuksesta. Helsinkiläiset opiskelijat ovat vakuutettuja, kun rehtori tekee heistä opetusviraston ohjeen mukaisen matkapäätöksen. Tarvittaessa vakuutamme kilpailijan erikseen.

Kilpailijoiden valmennus jatkuu kilpailuun asti ja kilpailijat ottavat varmasti mieluusti vastaan myös oman koulun filosofian, englannin ja äidinkielen opettajien neuvoja valmistautuessaan englanninkielisen kilpailuesseen laatimiseen.


Onnittelut valituille ja heidän opettajilleen!

IPO-tiimin puolesta,
Satu Honkala
 
UNESCO:n pääsihteerin Irina Bokovan tervehdys maailman filosofiapäivän johdosta löytyy alla olevasta linkistä:

http://www.unesco.org/en/director-general/messages/
 
Unescon kansainvälinen filosofian päivä 19.11. 2009

Unescon kansainvälisen filosofian päivän tärkein tapahtuma on koululaisten ja lukiolaisten filosofian esseekirjoituskilpailun voittajien julkistaminen. Lukiolaisten kilpailu toimii samalla esikarsintana filosofian olympialaisiin, jotka järjestetään Israelissa 2010.

Kaksi parasta kirjoittajaa pääsee opetushallituksen kustantamana kilpailemaan lukiolaisten viisauden ystävien kanssa esseen kirjoittamisen taidossa keväiseen Israeliin. Lukiolaisten sarjassa on kirjoitettava englanniksi, saksaksi tai ranskaksi, kielellä joka ei ole oppilaan äidinkieli.

Ala-asteen ja yläasteen sarjoissa kirjoitetaan suomeksi.

Valvottu, kaksi tuntia kestävä, esseen kirjoitustilaisuus tulee järjestää 3.–6.11.

Kysymykset voi tilata osoitteesta johan.autio(ät)vantaa.fi. Kysymykset lähetetään tilanneille viimeistään 2.11. Opettajan tulee valita kaksi parasta esseetä ja lähettää ne osoitteeseen johan.autio(ät)vantaa.fi, joka kätkee kilpailijoiden identiteetit koodien taakse ja lähettää ne tarkastajille. Parhaimpien kirjoittajien keskinäisen arvojärjestyksen ratkaisee Helsingin yliopiston kansleri Ilkka Niiniluoto.

Suomi on menestynyt aikaisempina vuosina filosofian olympialaisissa erittäin hyvin. Huippuna viime kevään kultamitali, jonka nappasi Sarri Nironen Kallion lukiosta!

Mutta, kuten Hume induktion ja kausaliteetin kritiikeissään opetti, edeltävät tapahtumat eivät osoita, että tulevat tapahtumat olisivat niiden kaltaisia. Löytyykö Suomesta filosofian soihdunkantajia syksyllä 2009? Löytyykö tällä kertaa niitä oppilaita, joiden päässä loistaa niin kirkas valo, että se tunkeutuu todellisuuden syvimpiin rakenteisiin? Ja löytyykö niitä opettajia, jotka uskovat oppilaisiinsa ja antavat heille tilaisuuden näyttää kykynsä Unescon filosofian päivän esseekilpailussa?

Maikat ja muut filosofian ystävät puolestaan suuntaavat jo edellisenä päivänä 18.11. älynsä valokeilan juonikkaalle biljardipöydälle, jonka pallot on asetettu ysipallon mukaiseen muodostelmaan Immanuel Kant biljarditurnauksen merkeissä. Kenen hermot kestävät tämän suunnattoman paineen? Se nähdään ravintola Coronassa, Eerikinkatu 11. Ensimmäiset muodostelmat rikottaneen 18.11. noin kello 19:00.
 
Kansainväliset filosofian tiedeolympialaiset Helsingissä 22.-26. 5 2009

Tämän viikon perjantaina saapuu 24 eri maasta 60 nuorta filosofian harrastajaa Helsinkiin osallistuakseen 22.-26. toukokuuta järjestettäviin kansainvälisiin filosofian tiedeolympialaisiin. Viiden päivän aikana nuoret osallistuvat esseekirjoituskilpailuun sekä filosofiseen kulttuuriohjelmaan, jonka teemana on aika ja kulttuuriperintö. Tarkempi ohjelma ja aikataulu tiedotteen lopussa.

Filosofian tiedeolympialaisten sekä kulttuuriohjelman tavoitteena on tukea ja kehittää lukiotason filosofian opiskelua ja filosofian sivistysperinnettä, tarjota väylä lahjakkaille opiskelijoille ajattelun ja keskustelun taitojen kehittämiselle sekä edistää kansainvälistä kanssakäymistä.  Etsittäessä eurooppalaisuuden intellektuaalisia juuria on antiikin Kreikasta alkanut traditio edelleen keskeinen tekijä eurooppalaisessa kulttuurissamme. Tällä traditiolla Eurooppa on rikastuttanut kansainvälistä kulttuuriperintöä. Olympialaisissa ei ole kyse pelkästään ajattelutaidon kehittämisestä vaan myös pitkän tradition ylläpitämisestä sekä vahvistamisesta.

Suurelta osin vapaaehtoistyönä järjestettävän tapahtuman päärahoitus tulee opetusministeriöstä.

Filosofian tiedeolympialaisia on järjestetty vuodesta 1993 lähtien. Nykymuotoisena tiedeolympialaiset ovat olleet vuodesta 2001 Kansainvälisen filosofisten yhdistysten liiton (FISP) ohjauksessa sekä UNESCO:n tunnustamana.

 Suomen 2009 tapahtuman puheenjohtajana toimii Helsingin yliopiston kansleri Ilkka Niiniluoto. Haastattelupyynnöt osoitteesta:
ilkka.niiniluoto (at) helsinki.fi tai numerosta 09 191 22206
Tapahtumiin liittyviin kysymyksiin vastaa myös IPO-pääkoordinaattori (International Philosophy Olympiad) opetusneuvos Pekka Elo:
pekka.elo (at) oph.fi tai 040 3487215

Tapahtuman organisaatiokomiteaan kuuluvat Ilkka Niiniluoto Helsingin yliopistosta, Risto Vilkko Suomen Filosofisesta Yhdistyksestä, Pekka Elo Opetushallituksesta, Ukri Pulliainen ja Juha Savolainen Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajajärjestöstä (FETO) ja rehtori Satu Honkala Suomen UNESCO-kouluverkosta.

Tiedustelut koordinaattori Erkki Hulkki:
erkki.hulkki (at) welho.com tai
p. 0407404699

-----------------
IPO 2009 ohjelma; ehdotuksia lehdistön edustajille (mahdollisia haastattelutilaisuuksia)

Lauantai 23.5 klo.10.00-13.00 Tieteiden talo; Kirkkokatu 6: Studying and Teaching Philosophy Around the World
Luentoja ja keskustelua opettajille
Lauantai 23.5 klo.16.00 Tieteiden talo; Kirkkokatu 6: coffee and snacks followed by Philosophical Workshops  for Students

Sunnuntai 24.5 klo 10-16, Cultural Activities for Students; Finding Helsinki Heritage
Opiskelijat kiertävät pienryhmissä kaupunkia, kello 11 kaikki joukkueet tapaavat Kansallismuseossa, tapahtuma aloitetaan hotellista.
Sunnuntai 24.5 klo 18.00 sauna ja illallinen Rastilan leirintäalueella

Maanantai 25.5 9.15-12.30 Helsingin yliopisto; Siltavuorenpenger 20 A: Philosophical Workshops, puhujina mm. prof. Heta Gylling, prof. Thomas Wallgren, prof. Dermot Moran
Maanantai 25.5 klo 14.30-22 Suomenlinna (vieraat tutustuvat paikkaan ja nauttivat illallisen)

Tiistai 26.5 klo 12-13 Yliopiston museo; Snellmanninkatu 3: Closing ceremony (voittajien julkistaminen, palkintojen jako)

Syndicate content