Tutkijaliiton kesäkoulu "Subjekti, subjektius, subjektiivisuus"; 26.-28.8.2011, Järvenpää


Tutkijaliiton 30. kesäkoulu 26.–28.8.2011
SUBJEKTI, SUBJEKTIUS, SUBJEKTIIVISUUS

Tutkijaliiton perinteinen, kaikille avoin kesäkoulu pidetään Sibelius-Akatemian kurssikeskuksessa Kallio-Kuninkalassa perjantaista 26.8. sunnuntaihin 28.8.

Mitä kuuluu subjektille 2000-luvulla? – Onko subjekti  edelleen joku, kuten 1900-luvun puolella esitetty kysymys "Kuka tulee subjektin jälkeen?"  antaa ymmärtää.  Voiko subjektiksi päästä?  Ja jos, niin miten? Ja jos pääsee, niin onko sitten Joku, eikä kuka tahansa?  – Entä koehenkilöt, joista on tieteellisissä kokeissa tapana puhua kokeen subjekteina?  Ja jos kuninkaan alamaiset ovat kuninkaan subjekteja, niin nostetaanko heidät subjekteiksi vai lasketaanko?

Merkitseekö subjektiivisuus  mielivaltaista leikkiä merkityksillä? Onko se mitä tahansa? Entä miten käsittää oikeus, valta ja vallanalaisuus suhteessa subjektiin ja subjektiuteen?  Ja miten on yhteisön ja yhteisöllisyyden laita?

Miten subjektin käsite suhteutuu substanssin, egon, hengen, tietoisuuden ja olemisen käsitteisiin? Ja miten voi parjattu kartesiolainen subjekti? Entä sen strukturalistinen kritiikki? 

Onko kognitiotieteissä subjektia – enää tai vielä? Vai onko subjekti vain älyn kantaja, jonka tekoäly tulee voittamaan? – Onko subjektius  palautettavissa paljastamistaan odottavaan koodiin, oli  sitten kyse geneettisestä tai informaatioteknologisesta koodista?

Entä subjektin käsitteeseen perinteisesti liitetty arvokkuus ja integriteetti? Sen eettisesti velvoittava ulottuvuus?

Puhujiksi ovat tähän mennessä lupautuneet Tiina Arppe, Timo Kaitaro, Esa Kirkkopelto, Markku Koivusalo, Juho Hotanen, Turo-Kimmo Lehtonen, Jukka Mähönen, Kirsti Määttänen, Tuomas Nevanlinna, Olli Pyyhtinen, Päivi Takala, Jari Veijalainen ja Taneli Viitahuhta. Vanhaan tapaan luvassa on myös yllätysalustus ja yllätysperuutus.

Kesäkoulun pitopaikka on Sibelius-Akatemian kurssikeskus Kallio-Kuninka­las­sa­­ Tuusulanjärven kupeessa (Ristinummentie 6, Järvenpää).

Ilmoittautumiset Tutkijaliittoon 16. kesäkuuta mennessä sähköpostitse tutkijaliitto(at)helsinki.fi tai puhelimitse (09) 633 239 sekä 045-3590818. Osallistumismaksu 140 euroa (opisk. ym. 100 euroa, yrityksen tai yhteisön maksamana 250 euroa) sisältää majoituksen 2–3 hengen huoneissa sekä koko viikonlopun ateriat. Maksu suoritetaan 12.8. men­nessä Tutkijaliiton tilille.

TERVETULOA!