n & n 4/09 – Energiaa ja anarkia
Öljy nousee pintaan niin & näin -lehden vuoden viimeisessä numerossa. Nykyisen finanssikriisin alla kytee öljykriisi, joka uhkaa katkaista öljyriippuvaisten yhteiskuntien energiansyötön. Murros ei odota tulevaisuudessa - se on jo alkanut. Huolimatta sen kohtalokkuuudesta, öljyn ja energian filosofia on vielä paljolti ajattelematta. Numeron esseet, artikkelit, arvostelut ja puheenvuorot ehdottavat uudenlaisia tapoja suhtautua tuohon mustaan mönjään. Öljy on muutakin kuin ehtyvä resurssi, se on voima, joka asettaa omat ehtonsa meille öljynarkootikoille.
Kööpenhaminan tuliaisia odotellessa voi muistella vaikka 70-luvun öljykriisin aikaa, jolloin sisäasianministeriö antoi Suomessa seuraavat määräykset energian säästämiseksi (http://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%96ljykriisi):
* asuin- ja toimistohuoneiden ylin lämpötila 20 astetta
* myymälöiden ja työhuoneiden ylin lämpötila 18 astetta
* varastojen ja teollisuustilojen ylin lämpötila 16 astetta
* autotallien lämmitys kielletty
* lämmitetyn veden käyttö uima-altaissa kielletty yleisiä altaita lukuun ottamatta
* lumen sulattaminen kaduilta ja pihamailta lämmitetyllä vedellä kielletty
* autojen lämmitys sähköverkosta kielletty alle 10 asteen pakkasella
* liikkeiden näyteikkunavalaistus sallittu vain liikkeiden aukioloaikoina
* moottoriteitä ei saa valaista
Pitäisikö lumen sulattaminen kaduilta ja pihamailta lämmitetyllä ilmastolla kieltää?
Numeron toinen teema on Anarkia. Herruudettomuuden filosofiaa luodataan klassikoista nykyisyyteen, Max Stirneristä ja Gustav Landauerista David Graeberiin ja kuluvan vuoden yliopistovaltauksiin. Anarkian traditio piirtää vallan vastaista varjohistoriaa, jonka radikaali kritiikki on syytä ymmärtää myös filosofisessa merkityksessään.
Teemojen ohella lehti sisältää tuttuun tapaan henkilöhaastatteluja, käännöksiä, kolumneja, näkökulmia ajankohtaisuuksiin ja tuhdin nipun filosofisia kirja-arvosteluja.