Krisis & M-15


talous
kriisi

Muinaiskreikan krisis (κρίσις) merkitsee ratkaisua, tuomiota, valintaa ja erontekoa. Kreikkalaiset ovat viime viikkoina tuoneet muinaiskreikkalaiset merkityksensä kaduille ja toreille, ja vain kyynelkaasu on helpottanut valinnan vaikeutta ja ratkaisun rasittavuutta. Nyky-Kreikan kriisi ei johdu ”vastuuttomasta lainanotosta” tai ”holtittomasta taloudenpidosta”. Ainakin ratkaisun ja valinnan merkityksissä kriisin luominen on yksinomaan vastuullista ja kohtuullista. Talouskriisin toinen aalto on todellisen murtautumista pörssien virtuaalitodellisuuteen – kriisi on totta. Ei liene yllättävää, että kriisin ja kritiikin kantaverbi on yksi ja sama krinein: erottaa, päättää, tuomita. Ja miten malttaisi olla muistuttamatta itseään, että Hippokrateen päivinä krisis tarkoitti muun ohella myös sairauden käännekohtaa.
 
Eduskunnan selväjärkisintä puhetta Kreikan tilanteesta on tullut kenties yllättävältä taholta. Seuraavat ovat otteita Keskustan kansanedustaja Markku ”Uusis” Paavalniemen virkkeistä eduskunnan lähetekeskustelussa tiistaina 11.5:
 
”Arvoisa puhemies! Kuten on tullut mainittua aikaisemminkin, niin romahdus on väistämätön. Me pitkitämme vain sitä ja pahennamme kuplaa. Kaikki on mennyt niiden nuottien mukaan, millä tästä saadaan mahdollisimman suuri tuho aikaiseksi.”
[...]
”Kahdessa vuodessa Irlannin valtionvelka suhteessa bruttokansantuotteeseen on noussut 25:stä 64:ään. Irlannin kupla on mitä suuremmalti juuri puhkeamassa. Maat yksitellen tulevat tippumaan tähän samaan kuoppaan, mihin jo moni maa on tippunut. Tässä annetaan viimeisiä tekohengityksiä.”
[...]
”Äänestän ehdottomasti vastaan tässä Kreikka-paketissa. Jostain kautta se herätys on tultava, ja täälläkin on järkeviä puheita siitä, että vastuu pitäisi saada sinne pankeille siirrettyä, näille rahoittajille.”
 
”Mr. Curling” Paavalniemi on uhanalainen käärmes hallituspuolueen kupeella. Miten on niin, että radikaali keskustalaisuus lyö kättelyssä laudalta vasemmistopuolueiden reaktiiviset ja populistiset kannanotot? Kenties tähän kysymykseen kätkeytyy ivallinen dialektiikka: mitä syvemmin pääoma kriisiytyy, sitä nopeammin parlamentaarinen vasemmisto vajoaa. Kriisin hetkinä solmitaan hämäriä liittolaisuuksia, mutta että ateenalainen anarkisti ja ”M-15” Paavalniemi seisovat samassa rintamassa, on outoa kuin todellisuus.
 
Paavalniemen lähetekeskustelupuheenvuoro 11.5
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/puh_50_2010_vp_2_21_91_p.shtml

 
Maanalaisia ääniä Kreikasta
Occupied London
http://www.occupiedlondon.org/blog/

 

Antti Salminen