teatteri

TEATTERIN, ELOKUVAN, FILOSOFIAN JA TUTKIMUKSEN NÄKÖKULMIA VASTAKERTOMUKSEEN TÄSSÄ AJASSA

Vastakertomus (Counter-History) 2011 yhdistää taiteen ja tieteen ainutlaatuisella tavalla. Turun kulttuuripääkaupunkivuoteen kuuluva tapahtuma käsittää sarjan teatteri- ja elokuvaesityksiä sekä neljä päivää kestävän yleisötapahtuman. Elokuvafestivaali järjestetään 15.-18.10. ja yleisötapahtuma 20.-23.10. Teatteriesitys Animaliksen ennakko on 15.10. ja ensi-ilta 18.10.

Kolmas Tila – Tredje Rummet ry tuottaa tapahtuman yhteistyössä Åbo Akademin ja Turun Yliopiston kanssa. Tapahtumapaikkana on Manillan Vanha viinatehdas, Turussa. Elokuvafestivaali järjestetään Puutarhakadun Auditoriossa.

Vastakertomus löytää ja nostaa  esiin piilossa olevan, hiljennetyn, marginaalisen äänen, tapahtuman tai ajatuksen ja asettaa näin rinnakkain erilaisia kokemuksia ja tietämisen  tapoja. Samaa ilmiötä tarkastellaan eri näkökulmista.


Trinh T. Minh-ha ja Michel Onfray kansainvälisiä kärkivieraita

Vastakertomus käynnistyy Trinh T. Minh-han elokuvista koostuvalla festivaalilla. Hänen elokuvistaan kuusi nähdään nyt ensimmäistä kertaa kootusti Suomessa. Vietnamissa syntynyt Trinh T. Minh-ha toimii professorina Berkeleyn yliopistossa, Kaliforniassa.

Tapahtuma tuo paikalle avoimeen yleisötilaisuuteen myös muita merkittäviä kansainvälisiä vieraita, kuten filosofi ja kirjailija Michel Onfrayn Ranskasta. Vieraina ovat myös Clandestino Institutet -ryhmään kuuluvat kulttuurihistorioitsijat ja esseistit Michael Azar ja Edda Manga, filosofi ja kirjailija Aleksander Motturi sekä runoilija Johannes Anyuru Göteborgista.

Lisäksi mukana on joukko kiinnostavimpia suomalaisia taiteen ja tieteen edustajia, kuten kirjallisuuden tutkija, FT Päivi Kosonen ja esseisti, käsikirjoittaja ja näytelmäkirjailija Kari Hukkila.

Yleisötapahtuma koostuu esitelmistä, puheenvuoroista, väittelystä sekä dialogista yleisön ja esiintyjien, tutkijoiden ja taiteilijoiden välillä. Tapahtuma luo foorumin kriittiselle ja avoimelle dialogille johtoajatuksena vastakertomuksen tarkastelu.


Animaliksen kantaesitys ja ylistetyn Tähden hetken uusintaesitys

Vastakertomus-tapahtumaan kuuluvat myös teatteriesitykset Tähden hetki ja Animalis, joista jälkimmäinen saa lokakuussa kantaesityksensä. Animaliksen ohjaa Juha Malmivaara.

Tarkemmat tiedot tapahtumasta osoitteessa:
http://www.kolmastila.net/Vastakertomus.html
 

"Kukin meistä kantaa oman helvettinsä." – Vergilius
 
Kolme vastikään kuollutta ihmistä kohtaavat pienessä huoneessa. Ovatko he helvetissä vai taivaassa... vai jossakin muualla? Lopulta heidän on valittava, tekevätkö he yhteisestä olemassaolostaan loputonta kidutusta vai suovatko toisilleen mahdollisuuden johonkin parempaan.

Syyskuussa 2010 Järvenpää-talon Kellariteatterissa esitetään Jean-Paul Sartren näytelmää Suljetut ovet. Sartren klassikkonäytelmä on eksistentialistinen visio kuolemanjälkeisestä elämästä ja provosoiva kommentti ihmisenä olemisesta. Kuka ottaa vastuun ihmisestä, ellei ihminen itse? Kuka päättää hyvästä ja pahasta, taivaasta ja helvetistä?

Esityksiä on yhteensä 10 ja ensi-ilta on pe 10.9.2010.

Lisätietoa esityksestä löytyy tältä sivustolta:
http://www.jarvenpaanteatteri.fi/tiedostot/ovet-main.htm

Lippuja voi varata osoitteesta www.piletti.fi tai Järvenpään teatterin toimistolta, www.jarvenpaanteatteri.fi.

 

 

Syndicate content