Nuoret filosofit kirjoittivat kilpaa eli Baltic Sea Philosophy Essay Eventin tulokset

Unescon kansainvälisen filosofian päivän tilaisuudessa Opetushallituksessa 17.11. pohdittiin arjen filosofisia ongelmia ja palkittiin peruskoulun ja lukion esseekilpailun parhaat.

Baltic Sea Philosophy Essay Event (BSPEE) -kilpailussa on kaksi sarjaa: kansallinen ja kansainvälinen. Kansalliseen sarjaan voivat osallistua kaikki Suomen peruskoulut yksilö- tai ryhmäesseillä. Kansallisen esseekilpailun järjestävinä tahoina olivat Suomen UNESCO-kouluverkko sekä Filosofian ja Elämänkatsomustiedon opettajat FETO ry.

Kansainvälinen esseekilpailu oli suunnattu lukiolaisille. Mukana oli viisitoista maata, jotka saivat lähettää kaksi esseetä jokaista osallistuvaa koulua kohden. Kilpailussa arvioitiin yhteensä 186 esseetä. Tekstit oli kirjoitettava joko englanniksi, ranskaksi tai saksaksi. BSPEEn kansainvälisen sarjan järjestivät FETOn alaisuudessa toimiva IPO-Suomi ja Norjan IPO-vastuutaho yhteistyössä Suomen Filosofisen Yhdistyksen (SFY) kanssa.

Suomi pärjäsi kansainvälisessä kilpailussa hyvin. Helsingin kuvataidelukion Emma Kamutta sai pronssia ja lisäksi Suomi keräsi seitsemän kunniamainintaa. Parhaiten menestyneistä yhdeksästä suomalaisopiskelijasta koottiin Suomen valmennusjoukkue Kansainvälisiin filosofian olympialaisiin (International Philosophy Olympiad, IPO). Valmennusjoukkueesta valitaan ensi vuoden aikana kaksi kilpailijaa olympialaisia varten. Olympialaiset järjestetään toukokuussa 2017 Rotterdamissa.

Palkintojenjakoseremoniassa oli paikalla muun muassa etiikan professori Timo Airaksinen, joka lähetti terveisensä voittajille. Lisäksi Filo – filosofiaa lapsille, nuorille ja yhteisöille -yhdistyksen Elise Liikala, Minna-Kerttu Vienola ja Ruut Lahdenmäki järjestivät seremoniassa filosofista pohdintaa kaikenikäisille.


Lisätietoja ja palkitut: http://oph.fi/ajankohtaista/verkkouutiset/101/0/nuoret_filosofit_kirjoittivat_kilpaa