Tutkijaliiton Kritiikkikahvila: Velkaantunut ihminen

Tutkijaliiton Kritiikkikahvila: Velkaantunut ihminen

Keskiviikkona 5.11 klo 18.00–19.30 Tutkijaliiton ja t&e:n Kritiikkikahvila

ANTIKVARIAATTI SOFIASSA

(Vuorikatu 5, 00100 Helsinki).

Tutkijaliitolta juuri ilmestyneestä filosofi Maurizio Lazzaraton kirjasta Velkaantunut  ihminen alustavat ja keskustelevat kirjan suomentaja Anna Tuomikoski sekä Eetu Viren.


Tervetuloa! Tilaisuus on kaikille avoin

Facebookissa https://www.facebook.com/events/341855529326766/?ref_newsfeed_story_type=regular


Lisätietoja kirjasta:

Maurizio Lazzarato: Velkaantunut ihminen


Kuinka velka luo subjektinsa, syyllisyyden ja vastuun painaman velkaantuneen ihmisen? Kuinka se vaikuttaa yksilöiden toimintamahdollisuuksiin ja kollektiivisten yhteiskunnallisten kamppailujen ehtoihin? Mistä etsiä uusia teoreettisia ja poliittisia aseita, joilla käydä velan valtaa vastaan? Entä voisivatko toistuvat finanssikriisit kertoa kapitalismin ja uusliberaalien hallinnan tekniikoiden syvemmästä epäonnistumisesta?

Velkaantunut ihminen tarjoaa paitsi terävän aikalaisanalyysin finanssivetoistuneesta taloudesta ja sen kriiseistä, myös filosofis-historiallisen tutkielman velkasuhteesta ja sen muovaamasta subjektista.


”Velka muodostaa erityisen valtasuhteen, joka tuo mukanaan myös erityisiä subjektien tuottamisen ja kontrolloimisen muotoja: homo economicus saa uuden alalajin, ’velkaantuneen ihmisen’. Velkojan ja velallisen suhde nousee pääoman ja työn, hyvinvointivaltion ja sen palvelujen käyttäjän sekä yrityksen ja kuluttajan suhteiden rinnalle ja lopulta nielaisee ne tehdessään tuensaajista, työntekijöistä ja kuluttajista ’velallisia’.”


Maurizio Lazzarato on italialaissyntyinen, nykyään Ranskassa vaikuttava filosofi ja sosiologi. Hän on italialaisen autonomisen marxilaisuuden keskeisimpiä hahmoja ja on tutkinut erityisesti työn ontologiaa: aineetonta (tieto)työtä ja palkkajärjestelmän romahdusta. Lisäksi hän on kirjoittanut esimerkiksi videotaiteesta ja uusista kuvien tuottamisen tekniikoista. Keskeisessä asemassa Lazzaraton tuotannossa on kysymys subjektien tuottamisesta ja muokkaamisesta sekä käyttäytymistä ja toimintaa kontrolloivista vallan tekniikoista.

Alkuteos La fabrique de l’homme endetté. Essai sur la condition néolibérale on ilmestynyt 2011.