Nuorten filosofiatapahtuma 2014 Helsingin Paasitornissa 10.-11.1.2014.

Nuoret kohtaavat vallanpitäjät ja huippututkijat Nuorten filosofiatapahtumassa.

Nuorten filosofiatapahtuma 2014 Helsingin Paasitornissa 10.-11.1.2014.

Nuorten filosofiatapahtuma tarjoaa tammikuussa areenan nuorten kriittiselle ja luovalle filosofiselle ja yhteiskunnalliselle pohdinnalle. Kaksipäiväisessä tapahtumassa nuoret haastavat filosofian, tieteen, yhteiskunnan ja taiteen huippuja keskusteluun peruskysymyksistä.


Tapahtuman teemana on vuonna 2014 EUROOPPA. Keskustelujen alustajina toimivat tällä kertaa mm.:  Erkki Tuomioja, Matti Klinge, Esko Valtaoja, Pauliina Remes, Sixten Korkman, Kukka Ranta, Alpo Suhonen, Laura Kolbe, Tommi Uschanov, ja Yrjö Haila.

Viikonlopun aikana järjestetään keskustelujen ja alustusten lisäksi Feto ry:n järjestämä Sokrates-väittelykilpailu lukiolaisille. Filosofisissa teehetkissä keskustellaan vapaamuotoisesti teekupin ääressä filosofisista ja yhteiskunnallisista kysymyksistä. Tämän vuoden uutuus on Siltasaari-salissa järjestettävä Eurooppa-paja, jossa perjantaina 10.1. aamuyhdeksästä iltayhdeksään – antiikista aloittaen – pyritään etsimään eurooppalaista maailmankuvaa. Hannu Taanila toimii Eurooppa-pajan puheenjohtajana.

Tapahtuma on suunnattu pääasiassa 15–25-vuotiaille, mutta tätä vanhemmatkin ovat tervetulleita kuuntelemaan alustuksia ja keskusteluja. Tapahtuma järjestetään kokonaan vapaaehtoisvoimin. 


Tapahtuman tavoitteena on luoda foorumi nuorten ja eri alojen vaikuttajien väliselle dialogille. Nuorten filosofiatapahtuma kerää vuosittain 600-1000 hengen innostuneen yleisön, ja alustajina on kuultu valtakunnan keskeisiä vaikuttajia tasavallan presidentti Tarja Halosesta ja syväekologi Pentti Linkolasta alkaen.

Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2001 ja vuoden 2014 tapahtuma on tapahtuman 13. toimintavuosi. Juhlasalin ja Karl Lindahl -salin alustukset koostuvat lyhyistä 15 min alustuksista, joiden jälkeen seuraavat puolituntia aiheeseen etukäteen valmistautuneet nuoret haastajat keskustelevat alustajan kanssa. Haastajien jälkeen myös yleisö saa tilaisuuden osallistua keskusteluun. Yleisöpuheenvuoroissa etusija on edelleen nuorilla.

Tarkoituksena on tarjota paikka aitoon dialogiin ja oman ajattelun rikastuttamiseen.

Tiedotusvälineet ovat tervetulleita seuraamaan, kuinka aktiiviset ja älykkäät nuoret ottavat mittaa yhteiskunnan huipuista. Odotettavissa on mielenkiintoista keskustelua, uusia ja raikkaita mielipiteitä sekä filosofista osaamista. 


Tapahtuman järjestämisestä vastaa Prometheus-leirin tuki ry apunaan Feto ry (Filosofian ja Elämänkatsomustiedon opettajat) sekä Helsingin Yliopiston filosofian opiskelijoiden ainejärjestö Dilemma ry.Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Riikka Laurilehto, puheenjohtaja
riikka at laurilehto.com

Tapio Turpeinen (Sokrates- kilpailu & Eurooppa-paja)
tapio.turpeinen at tuusula.fi

Juuso Kähönen (Filosofiset teehetket)
juusokahonen at gmail.com