Café Philo; Joutomaanantai

Cafe Philo
Joutomaanantai

Ravintola Toveri
Castreninkadun ja kolmannen linjan kulmassa

Maanantaina 10.12 18.00 alkaen

 

Jatkamme Nietszhen teemasta: "Hyvän ja pahan tuolla puolen" osanottajien toivomuksesta. Uudet ovat sydämellisesti tervetulleita avoimeen ja vapaaseen tilaisuuteen.

"Jokainen filosofi on tähän asti uskonut perustelleensa moraalin; mutta itse moraalia on pidetty 'annettuna'"

"Mitä tehdään rakkaudesta, se tapahtuu aina hyvän ja pahan tuolla puolen."

"Vastaväite, syrjähyppy, iloinen epäluuloisuus, ivaamishalu ovat terveyden merkkejä; kaikki ehdoton kuuluu patologiaan."

Ps. Viime kerralla keskustelimme Nietszhen kulttuurikritiikistä ja suomalaisesta "kulttuurista" ja siinä yhteydessä esittelin kreikan sanaa idiotes. Asia tuli uudelleen mieleen kun radiossa jutusteltiin Dostojevskin "Idiootista".

Idiootilla on useita ulottuvuuksia, se voi merkitä typerystä tai kaatumatautista (kuten Venäjällä D:n aikaan), mutta myös oppimatonta. Tällöin sillä voi olla jopa positiivinen sisältö. Kristuksen opetuslapset olivat oppimattomia kansanmiehiä ja kreikkalaisen tekstin mukan idioteja. Se merkitsi myös itseoppinutta ja Leonardo da Vinci korosti olevansa itseoppinut ja siksi kriittinen idoti suhteessa vallassa olleeseen skolastiikkaan. Idios merkitsi kreikassa omaa ja yksityistä mutta myös omituista. Omituisiksi idioteiksi sanottiin niitää, joilla johtotähtenä ei ollut yhteisön etu vaan oma etu eli yksityistä viisastelua, eristäytynyttä ja abstraktia yksityisyyttä. Idiologialla ei siis välttämättä ole mitänn tekemistä älykkyysosamäärän kanssa, vaikka minusta juuri sen kanssa! Huippuidioteja olisivat siis sekä nykyiset politiikan yksityistämisintoilijat että Dostojevskin Kellariloukon mies, jolla on erittäin raju kritiikki teknokulttuuria vastaan?

 

Eläköön siis idiotia ja joutomaanantai?

 

Pekka Hongisto
"Karvalakkifilosofi" (Erään postmodernin skolastikon anteliaasti maailmalle antama käsitteellinen henkilö jolla viitattiin kai ...?)