Kansainvälisen Filosofian päivän esseekilpailu kouluille

UNESCOn kansainvälinen filosofian päivä 17.11. 2006

Suomen UNESCO-kouluverkko, Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat ry (FETO) ja Suomen filosofinen yhdistys (SFY) järjestävät jo neljättä kertaa esseetapahtuman perusopetuksen sekä lukioiden ja ammattioppilaitosten oppilaille.

Esseetapahtumassa on erilliset sarjat peruskoulun oppilaille ja toisen asteen oppilaitosten opiskelijoille. Peruskoulujen oppilaat kirjoittavat esseen omalla äidinkielellään ja toisen asteen oppilaitosten opiskelijat englanniksi, ranskaksi tai saksaksi (ei kuitenkaan omalla äidinkielellä). Vieraalla kielellä kirjoittavat saavat käyttää sanakirjaa apuna.

Esseiden aiheet lähetetään kouluille sähköpostitse 6.11.2006.

Toisen asteen oppilaitosten sarjassa esseekilpailu toimii samalla myös karsintana kansainvälisiin filosofian olympialaisiin, jotka vuonna 2007 järjestetään Turkissa. Suomalaisista esseen kirjoittajista valitaan kaksi edustamaan Suomea filosofian olympialaisissa. Olympialaisten vastuullinen järjestäjä on International Federation of Philosophical Societes (FISP), jonka jäsen Suomen Filosofinen Yhdistys on. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä UNESCOn filosofian osaston kanssa. Suomen 2006 joukkue Italiassa pidettyihin olympialaisin valittiin UNESCOn 2005 filosofian päivän esseetapahtumassa.

Esseetapahtumaan osallistuvien toisen asteen oppilaitosten tulee tilata kirjoituksen aiheet Opetushallituksesta perjantaihin 3.11. mennessä joko sähköpostitse osoitteesta tai postitse osoitteesta Opetushallitus UNESCO ASP/ Tuulia Ahola-Luttila PL 380, 00531 Helsinki.

Oppilaitokset järjestävät kontrolloidun 2 tuntia kestävät tilaisuuden. Esseetapahtuma on avoin kaikille Itämeren maille. Filosofiaa ja filosofisia kysymyksiä pohtivan kirjoituksen on tarkoitus olla ytimekäs ja tiivis. Tapahtumaan osallistuvien oppilaitosten tulee valita enintään kaksi esseetä ja lähettää kirjoitukset keskiviikkoon 8.11. mennessä sähköpostilla tai postitse Opetushallitukseen yllä mainittuun osoitteeseen.

Torstaina 16.11. julkaistaan palkittujen osallistujien nimet tiedotusvälineille. Palkitut esseet julkaistaan internetissä osoitteissa www.unescokoulu.fi ja www.feto.fi. Tämän vuoksi pyydämme osallistujilta lupaa kirjoituksen julkaisemiseen.

Unescon kansainvälisen filosofian päivän yhteydessä järjestetään myös Kysy filosofilta -tapahtuma, josta lähetetään enemmän tietoa myöhemmin. Esseistä, seminaarista ja Kysy filosofilta -tapahtumasta kootaan myös julkaisu.

Filosofisesti ansiokkaimmat Opetushallitukseen lähetetyt esseet palkitaan. Perusopetuksen kohdalla palkitun oppilaan koko luokalle annetaan opettajan kanssa sovittu aineisto, jonka arvo on noin 200 euroa.  Lukion ja ammattioppilaitosten opiskelijoiden parhaat esseet palkitaan henkilökohtaisella palkinnolla.

Pekka Elo
National Board of Education
PO Box 380, FIN 00531 Helsinki
tel. +358 9 7747 7215
fax. +358 9 7747 7823