Filosoficafé i Åbo 18.9 – Sabotage eller sam-vett? Radikal tolkning i mötet mellan juridik, litteratur och klimataktivism i Sverige


filosoficafé
18.9 Filosoficafé i Åbo – Sabotage eller sam-vett? Radikal tolkning i mötet mellan juridik, litteratur och klimataktivism i Sverige
 
Talare: Joel Samuelsson professor i civilrätt vid Uppsala universitet och
Ingeborg Löfgren forskare i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet
 
Tema: Sabotage eller sam-vett? Radikal tolkning i mötet mellan juridik, litteratur och klimataktivism i Sverige
 
Synopsis: Kan skönlitteratur hjälpa oss att tolka lagen? Kan resonemang, berättelser och begrepp hämtade från litterära texter hjälpa oss att förstå lagen och lagens tillämpning bättre?
Under 2022 utförde klimataktivister en serie uppmärksammade aktioner i Stockholm – aktioner som försenade och hindrade trafiken. För detta har vissa av dem anhållits och fällts i domstol för brottet sabotage. I oktober 1987 utförde den svenska författaren Sara Lidman (1923–2004) en liknande klimataktion mot ett vägbygge i Ödsmål. Hon ställdes inför rätta för ohörsamhet mot ordningsmakten i mars 1988 och fälldes sedermera. Vid rättegången höll Lidman ett försvarstal där hon, med hänvisning till sitt egenuppfunna ord ”sam-vett”, menade sig ha handlat med hörsamhet mot naturen – och att hon här hade lagen på sin sida. Lidman presenterade, i litterärt färgad prosa, en alternativ tolkning av lagen.
I denna föreläsning kommer vi jämföra sabotage-domarna av idag med Lidmans rättsfall och särskilt uppehålla oss vid följande frågekluster: Hur kommer det sig att domarna är så olika 1988 och 2022? Varför kan i princip samma (fredliga) protesthandling 1988 resultera i en dom som möjligen ger dagsböter (ohörsamhet mot ordningsmakten) och 2022 resultera i en dom som kan ge upp till fyra års fängelse (sabotage)? Vilka är de juridiska argumenten bakom åtalen och domarna i de olika fallen? Vad har hänt i omvärlden under denna tid? Hur ser egentligen Lidmans lagtolkning ut och vilken roll spelar hennes begrepp sam-vett i hennes tolkning av lagen? Och sist men inte minst: skulle Lidmans litterärt-juridiska tolkning av lagen kunna vara juridiskt giltig?
Plats: OBS! Gillesgården, Auragatan 1
Tid: OBS! Onsdag kl 17.15-19.00
 
Filosoficafét spelas in och går att se efteråt på FBF’s websida http://www.fbf.fi
Inträdet är fritt och alla varmt välkomna!
Arrangör:
Folkets Bildningsförbund
Kontakt:
Folkets Bildningsförbund r.f.
tel. 050 3226154
Epost: bildningfbf(at)gmail.com
Websida: http://www.fbf.fi