"Puistofilosofia syntyi puhtaasti ilosta filosofiaa kohtaan."


tapahtumat

Pirkanmaan kesää on vuodesta 2010 piristänyt Puistofilosofia-viikko. Filosofia.fi kysyi tapahtuman puuhamieheltä, mistä lähdettiin liikkeelle ja mihin ollaan menossa.

Puistofilosofia-viikon isä Antti Sorri kertoo saaneensa kimmokkeen tapahtumaan luettuaan vastavalmistuneesta maisterista, joka päätti kuitata yhteiskunnalta saamansa filosofisen koulutuksen istumalla viikon puistossa ihmisten kanssa keskustelemassa. Pitkään Sata-Häme Soi harmonikkafestivaalin parissa työskennelleelle Sorrille kesätapahtumien organisointi oli tuttua, joten hän laittoi tuumasta toimeen. Ideasta innostuttiin myös Ikaalisten kulttuuritoimessa, ja kesällä 2010 Sorri levitti ensimmäistä kertaa viltin kaupungin keskuspuistoon.

”Ajatuksena oli, että ohikulkijat saattaisivat pysähtyä juttelemaan ja kävisimme keskusteluja heidän ehdottamistaan aiheista”, Sorri kuvailee. Ihmisiä houkuteltiin paikalla muutamilla puiston liepeille asetetuilla kylteillä. Ensimmäisenä vuonna osallistujia – pääsääntöisesti Sorrin kavereita – oli 35. Sattumalta paikalle eksyneiden puheista kuitenkin selvisi, että tarvetta ajatusten vaihtamiseen oli. Sosiaalinen tilaus innosti jatkamaan.

Seuraavana vuonna Sorri sai houkuteltua paikallisen pastorin alustajaksi, ja tapahtuma alkoi kasvaa.

Vuonna 2016 viisipäiväiseksi laajentuneessa tapahtumassa kävijöitä oli jo 370 – alkuajoista oltiin siis kymmenkertaistuttu. Suuntaus oli ylöspäin myös tänä kesänä: eri tapahtumissa yleisöä oli yhteensä yli 550 henkeä. Viheralueilla ja ulkoilmassa tapahtuva filosofointi vetää puoleensa. ”Ikaalinen on loistava paikka järjestää filosofisia keskustelutilaisuuksia”, Sorri ylistää pikkukaupunkia.

Puistofilosofia-viikkoa on tehty alusta saakka talkoohengellä, yhteistyössä paikallisten yritysten ja yhteisöjen kanssa. Tänä vuonna järjestettiin ensimmäistä kertaa lasten ja nuorten filosofia -päivä. Tapahtumaa pyritäänkin kehittämään koko ajan. Alkuperäinen, yleisön joukosta nousevan vapaan keskustelun ja ajatustenvaihdon henki on kuitenkin haluttu säilyttää. ”Se, millaiseksi tapahtuma tulevaisuudessa kehittyy, riippuu siis pitkälti ihmisistä ja yhteisöistä, jotka ovat sitä tekemässä”, Sorri toteaa.

Ydinajatus on kuitenkin selvä: Puistofilosofia-viikko pysyy kaikille avoimena keskustelun ja ajatusten vaihdon minifestivaalina, jossa kirjavista ja kiistanalaisistakin kysymyksistä voidaan keskustella monipuolisesti ja erilaisuutta kunnioittaen.

toimitus